Pysznym i niezastąpionym dodatkiem podkręcającym smak potraw z grilla są oczywiście sosy. Każdy w innym smaku, jedne łagodne, inne pikantne. Wszystkie przepyszne.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Sos czosnkowy:
1 mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
Vegeta do smaku (lub sól+ pieprz)
1/2 pęczka kopru posiekanego drobno
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sos pikantny:
1 puszka pomidorów krojonych
3 papryczki chili
2 ząbki czosnku
Sól
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 pęczka kolendry posiekanego
3 sosy na grilla: ostry, czosnkowy i musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos czosnkowy: wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać. Wstawić na noc do lodówki.
2.Sos pikantny: gniazda nasienne z chili wyjąć, chili drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do garnka, wymieszać. Zagotować, następnie wystudzić. Wstawić na noc do lodówki.
3.Sos musztardowy: wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.
Komentarze