Sos meksykański do ryżu

4.47 (160 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najlepszy domowy sos po meksykańsku do gotowanego na sypko ryżu.

Przygotowanie zajmuje nam tylko chwilę , z ryżem tworzy pyszne ciepłe danie które dodaje energii na chłodniejsze dni, można go odgrzewać , co pozwala na poświęcenie czasu, wtedy gdy go mamy.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dag podudzi z kurczaka bez skóry lub fileta z kurczaka
    1 duża cebula
    1 czerwona papryka,
    1 puszka czerwonej fasoli,
    1/2 puszki kukurydzy
    1 puszka pomidorów,
    ½ szklanki wody
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    olej do podsmażenia mięsa
    sól morska do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
    słodka i ostra papryka do smaku
    kilka kropel tabasco
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania jednogarnkowe Dodatki

Sos meksykański do ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uda z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę, następnie doprawić solą i pieprzem.

    Posiekaną w kostkę cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju- (2-3 łyżki ) w garnku, dodać pokrojonego kurczaka i podsmażyć chwilę pod przykryciem , dodać pokrojoną w paski paprykę.
  • 2. Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie, podlać wodą, dodać koncentrat, cukier i pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy.

    Wymieszać i dosypać osączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Zagotować, zestawić z ognia.

    Doprawić do smaku sosem tabasco. Można przed podaniem posypać startym serem żółtym.

    Podawać do gotowanego na sypko ryżu.


    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona Mięso Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować