Świąteczny tort bezowy

2.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniały i bardzo efektowny tort bezowy z masą makowo-jabłkową i kremem korzennym. Jest lekki, delikatny i niezwykle pyszny!

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza - 2 blaty po ok 25cm:
    Białka jaj - 6szt
    Cukier (najlepiej drobny) - 300g
    Ocet - 1 łyżka
    Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie

    Masa makowo - jabłkowa:
    Mak mielony - 100g
    Mleko - 120ml
    Bakalie - 80g
    (u mnie rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa)
    Jabłka prażone z cukrem - 100g
    Migdały płatki - 2 łyżki
    Miód - 1 łyżka

    Krem korzenny:
    Śmietanka 30% - 200ml
    Mascarpone - 150g
    Cukier puder - 2 płaskie łyżki
    Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Beza Tort bezowy

Świąteczny tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, góra-dół. Jeśli macie termoobieg, możecie upiec oba blaty na raz. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia i na każdej rysujemy koło mające ok 25cm.

    Białka w temperaturze pokojowej ubijamy (zaczynamy od małych obrotów i dochodzimy do najwyższych). Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy partiami cukier - następna partia, gdy poprzednia już się rozpuści. Z ostatnią partią cukru dodajemy mąkę i ocet. Bezę dzielimy na pół i rozkładamy na przygotowanych blachach. Z każdej porcji układamy okrągły blat.
    Wkładamy do piekarnika, włączamy termoobieg. Pieczemy 10 minut w 120 stopniach, zmniejszamy do 90 stopni i pieczemy jeszcze 110 minut. Pozostawiamy w zamkniętym piekarniku (jeśli zaczyna parować to otwieramy). Bezy muszą się jeszcze tak osuszyć - najlepiej 2-3 godziny.

    Mak z jabłkami:
    Mleko gotujemy. Dodajemy mak i mieszamy, gotując na małym ogniu. Kiedy mleko zupełnie się wchłonie, dodajemy prażone jabłka, pokrojone bakalie i płatki migdałowe. Smażymy jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy miód, wyłączmy ogień i pozostawiamy masę pod przykryciem do ostygnięcia. Masa nie jest bardzo słodka, ale taka ma być. Beza nadgoni słodyczą ;).

    Krem korzenny:
    Zimną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach z cukrem pudrem. Kiedy będzie już gęsta, dodajemy przyprawę do piernika i mascarpone. Mieszamy, aż dokładnie się połączą. Masę wkładamy do lodówki.

    Tort najlepiej składać przed samym podaniem. Na talerzu układamy blat bezowy. Na niego masę makową (nie dociskamy za mocno), potem krem korzenny i drugi blat bezowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować