Same dobre składniki. Ciepła kaszanka dodana do sałaty może wydać się nieco zaskakującym dodatkiem, ale całość okazała się naprawdę smaczna
Składniki:
250 g kaszanki
45 ml oliwy
1 mała czerstwa bagietka pokrojona w kostki
1 sałata rzymska podzielona na małe kawałki
250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
dressing
sok z 1 cytryny
90 ml oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
2 łyżki ziół - szczypiorek, pietruszka
sól, pieprz
Sałata z grzankami i kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kaszankę pokroić w plastry. Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok.
2.2.Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem.
3.3.Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki z bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Osączyć na ręczniku papierowym.
Komentarze