Ziemniaczki z kaszanką i kapustką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, nakładamy na talerze.
2.W czasie gdy ziemniaki się gotują, na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Kaszankę obieramy z flaka, dodajemy do cebulki. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Po podsmażeniu dolewamy trochę wody i dusimy przez kilka minut. Po odcedzeniu i nałożeniu na talerz ziemniaków nakładamy na nie gotową kaszankę.
3.Kapustę delikatnie płuczemy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Dodajemy cukier, około łyżeczkę soli oraz pieprz. Po podsmażeniu dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy co chwilę mieszając (przez około pół godziny). Kapustę gorącą dodajemy do gotowego już dania.
Komentarze