Ziemniaczki z kaszanką i kapustką

4.48 (143 ocen)

  • 30 min

Szybki obiad i smak dzieciństwa. Gdy mama nie miała wiele czasu, to był najprostszy sposób na szybki obiad. Osobiście uwielbiam ten smak.

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 duże ziemniaki
    - 5 kaszanek
    - 1 duża cebula
    - 500 g kapusty kiszonej
    - 3 łyżki cukru
    - sól, pieprz
    - 4 łyżki masła
    - szczypta curry
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Ziemniaczki z kaszanką i kapustką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, nakładamy na talerze.
  • 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Kaszankę obieramy z flaka, dodajemy do cebulki. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Po podsmażeniu dolewamy trochę wody i dusimy przez kilka minut. Po odcedzeniu i nałożeniu na talerz ziemniaków nakładamy na nie gotową kaszankę.
  • 3. Kapustę delikatnie płuczemy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Dodajemy cukier, około łyżeczkę soli oraz pieprz. Po podsmażeniu dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy co chwilę mieszając (przez około pół godziny). Kapustę gorącą dodajemy do gotowego już dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Mięso Ziemniaki Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować