Sakiewki z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem. Świetna przekąska dla gości.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki: (na 12 sztuk)
2 op. ciasta francuskiego (2x275 g)
150 g piersi z kurczaka
1-2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki masła
350 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
100 g sera feta
1 białko do posmarowania
Francuskie sakiewki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, przyprawić solą i pieprzem.
Masełko stopić w rondelku, dodać obrany i drobno posiekany czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i podsmażać przez kilka minutek, aż się rozmrozi (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Do gorącego szpinaku przełożyć podsmażoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gdy szpinak ostygnie, dodać pokrojony w drobną kostkę ser feta. Nadzienie odstawić na bok.
2.Ciasto francuskie rozwinąć z papieru, podzielić na 6 równych kwadratów o boku ok. 11,5 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżkę nadzienia szpinakowego. Rogi zlepić ze sobą tworząc sakiewkę. Dodatkowo, by uniknąć otwarcia sakiewek, zalecam obwiązanie ich nitką przy złączeniu u góry. W taki sam sposób postąpić z drugim ciastem francuskim, dzieląc go na kwadraty, nadziewając i formując kolejne 6 sakiewki.
Wszystkie sakiewki (12 sztuk) umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą wysmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez ok. 25 minut do zezłocenia. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika- najsmaczniejsze na ciepło. Pamiętajcie o ściągnięciu niteczek ;). Smacznego!
Komentarze