Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą

4.5 (184 ocen)

  • 50 min

przekąska wyśmienita na zimno jak i na ciepło

  • 50 min

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
    op.mrożonego szpinaku w liściach
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    0,5 op sera typu feta
    pieprz,sól do smaku
    gałka muszkatołowa
    1 jajko
    2 łyżeczki czarnego sezamu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić masło dodać przeciśnięty czosnek,i po chwili wrzucić mrożony szpinak.Przykryć i dusić na małym ogniu do rozmrożenia.Następnie odkryć i odparować.Przyprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia.Ciasto francuskie rozwinąć,przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą z dwóch części podzielić na 10 pasków,posmarować rozbełtanym jajkiem.Na jednym końcu każdego paska nakładać po 1 łyżeczce szpinaku , kosteczce sera typu feta i zawijać pierożki,przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Posmarować resztą jajka,posypać sezamem.Piec ok 15 minut w 180 st.C z termoobiegiem.

Porady

Rewelacyjnie smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Feta Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować