Karpatka waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i wodę umieścić w garnku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie . Gotową masę podzielić na 2 części.
Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać .
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta.
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
2.Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i wanilią. Pozostałą szklankę mleka zmiksować blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną oraz mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka.Doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować.
W misie miksera umieścić masło oraz cukier,następnie utrzeć, do powstania białej, puszystej masy .. Dodawać budyń, w kilku partiach.
Gotowy krem budyniowy wyłożyć na jeden upieczony płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin .
Komentarze