Karpatka waniliowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Waniliowa karpatka w prostym przepisie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto parzone :

    szklanka wody
    150 g masła
    szklanka mąki pszennej
    5 jajek rozmiar L

    Składniki na krem:

    3 szklanki mleka
    130 g cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 jajko
    4 żółtka
    40 g skrobi ziemniaczanej
    20 g mąki pszennej
    350 g masła, w temperaturze pokojowej
    Dodatkowo:

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery Ciasta parzone

Karpatka waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i wodę umieścić w garnku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Zdjąć z palnika, wystudzić.

    Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie . Gotową masę podzielić na 2 części.

    Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać .

    Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta.

    W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.



    2.Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i wanilią. Pozostałą szklankę mleka zmiksować blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną oraz mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka.Doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować.

    W misie miksera umieścić masło oraz cukier,następnie utrzeć, do powstania białej, puszystej masy .. Dodawać budyń, w kilku partiach.

    Gotowy krem budyniowy wyłożyć na jeden upieczony płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin .

    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka Masa budyniowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować