Waniliowa karpatka zbyszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Masło zagotować z wodą i solą. Dodać mąkę i ogrzewać ją stale mieszając do momentu aż stanie się szklista (trwa to kilka minut). Naczynie z mąką odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodawać po jednym jajku szybko mieszając ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Ostudzić.
2.KREM: 3/4 mleka zagotować. W pozostałej części mleka rozmieszać mąkę z żółtkami i cukrem. Ugotować gęsty budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu, na końcu krem przemieszać z wanilią. Powstałym kremem przełożyć blaty z ciasta parzonego. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
3.POLEWA: Do garnuszka przełożyć masło, rozkruszoną na małe kawałki czekoladę i mleko, na małym ogniu rozpuścić. Natomiast gdy polewa jeszcze będzie zbyt gęsta można dodać łyżeczkę mleka i masła i wymieszać do czasu, aż powstanie konsystencja polewy czekoladowej, którą należy polać wierzch karpatki i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze