WANILIOWA KARPATKA ZBYSZKA

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Troszkę czasochłonna, ale efekt końcowy rewelacyjny.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    125 g masła
    szczypta soli
    Składniki na krem:
    1 litr mleka
    250 g masła
    5  żółtek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    szczypta świeżej wanilii
    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    2-3 łyżki masła
    2-3 łyżki mleka
    50 g wiórków kokosowych do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery Jajko

Waniliowa karpatka zbyszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Masło zagotować z wodą i solą. Dodać mąkę i ogrzewać ją stale mieszając do momentu aż stanie się szklista (trwa to kilka minut). Naczynie z mąką odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodawać po jednym jajku szybko  mieszając ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Ostudzić.
  • 2. KREM: 3/4 mleka zagotować. W pozostałej części mleka rozmieszać mąkę z żółtkami i cukrem. Ugotować gęsty budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu, na końcu krem przemieszać z wanilią. Powstałym kremem przełożyć blaty z ciasta parzonego. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
  • 3. POLEWA: Do garnuszka przełożyć masło, rozkruszoną na małe kawałki czekoladę i mleko, na małym ogniu rozpuścić. Natomiast gdy polewa jeszcze będzie zbyt gęsta można dodać łyżeczkę mleka i masła i wymieszać do czasu, aż powstanie konsystencja polewy czekoladowej, którą należy polać wierzch karpatki i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować