Piernik herbaciany z kremem

4.97 (147 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób

Chcę się dziś z wami podzielić wspaniałym piernikiem z dodatkiem herbaty. To dzięki herbacie piernik ma piękny kolor i jest mięciutki, nie zbity. Bardzo szybko się go piecze, wystarczy wszystkie składniki utrzeć i przełożyć dowolną masą bądź powidłem jak kto lubi.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka sztucznego lub prawdziwego miodu
    3 szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mocnej herbaty
    4 jajka
    1 przyprawa do piernika
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki sody

    Krem:
    1 kostka masła
    2 jajka
    8 łyżek cukru
    1 kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

4.97 (147 ocen)

Piernik herbaciany z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie skladniki na ciasto mieszamy w naczyniu i ucieramy do połączenia składników. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy 3 placki każdy po 20 minut.
  • 2. Kostkę masła ucieramy na puszystą masę. Jajka ubijamy z cukrem na parze odstawiamy, gdy przestygną wlewamy do utartego masła. Dodajemy kieliszek wódki mieszamy i przekładamy placki. Wierzch smarujemy resztą masy. Polewamy polewą i dekorujemy np. kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować