Grillowany bakłażan z pastą jajeczno-serową

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Majówka to oczywiście grillowanie. Zapraszam na grillowanego bakłażana z dodatkami. Pyszny.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • bakłażan
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    sól
    4 jajka
    250 g sera twarogowego
    mały pęczek szczypiorku
    łyżka majonezu
    pieprz czarny świeżo mielony
    zielony ogórek
    czerwona papryka
    kilka czarnych oliwek
    kilka gałązek koperku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Grillowany bakłażan z pastą jajeczno-serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Dodać twarożek. Dokładnie wymieszać. Można dodać łyżkę majonezu, żeby składniki dobrze się połączyły. Dodać czarny świeżo mielony pieprz i drobniutko pokrojony szczypiorek oraz sól do smaku.
    Paprykę i ogórka umyć i osuszyć. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Ogórka pokroić w plasterki. Oliwki przekroić na połówki.
    Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Posypać solą i pozostawić na ok. 15 min. Plasterki opłukać z soli pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć delikatnie czerwoną mieloną, słodką papryką i grillować. Wystudzić. Posmarować pastą jajeczno-serową. Na wierzchu poukładać kawałki papryki, plasterki zielonego ogórka i połówki oliwek.
    Udekorować piórkami koperku. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Ogórek Oliwki Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować