Grillowany bakłażan z gorgonzolą

4.5 (187 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla znudzonych grillowanym mięsem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan (powinno wyjść z niego 12 plastrów): 1 sztuka
    - chudy twaróg: 150 gramów
    - gorgonzola: 80 gramów
    - zielone oliwki: 6 sztuk
    - suszone oregano lub bazylia: 1 łyżeczka
    - czosnek: 1 ząbek
    - pieprz cayene: 1 szczypta
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek do posmarowania bakłażana: 2 łyżki
    - słodka śmietanka 30%: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany bakłażan z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana pokroić na ok. 12 niezbyt grubych plastrów, posolić, odstawić na 0k. 20 minut. Posmarować, grillować do zrumienienia.
  • 2. Gorgonzolę rozgnieść widelcem z twarogiem i śmietanką, doprawić, wsypać oregano, zmiażdżony czosnek i posiekane oliwki. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować cienką warstwę masy serowej i położyć plasterek pomidora. Zwinąć. podawać jako przystawkę.
  • 3. Powinno wyjść 12 roladek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować