Melanzane-grillowany bakłażan

0 (0 ocen)

  • 30 min

Melanzane jadłam pierwszy raz w Rzymie,danie smakuje wyśmienicie.Polecam każdemu,danie tanie i proste do zrobienia.:).

  • 30 min

Składniki:

  • 2 bakłażany,
    5 ząbków czosnku,
    natka pietruszki
    oliwa extra virgin,
    sól .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Melanzane-grillowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana obieramy ze skórki,następnie kroimy na plastry które nie powinny być za cienkie.Następnie pokrojone na plastry warzywo układamy w naczyniu najlepiej szklanym i posypujemy lekko solą.
    Pokrojony bakłażan chowamy na kilka godzin do lodówki aby puścił sok.
  • 2. Wyjmujemy bakłażana z lodówki smażymy na patelni grillowej z obu stron po kilka minut aż będzie miękki.Czekamy aż plastry ostygną i układamy je w podłużnym szklanym naczyniu.
  • 3. Gdy bakłażan jest już zimny posypujemy go obranym i pokrojonym na cieniutkie plasterki czosnkiem oraz posypujemy pokrojoną natką pietruszki ona końcu zalewamy oliwą na 3/4 wysokości dania.
    Tak przygotowaną melanzane przykrywamy folią aluminiową lub wieczkiem wkładamy na godzinę do lodówki aby składniki przeszły.Po tym czasie bakłażan jest gotowy do spożycia.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować