Drożdżowe mini bułeczki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Mała rzecz, a cieszy! Posmakują małym i dużym domownikom.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    3 żółtka
    125 g cukru
    25 g świeżych drożdży
    1/4 l mleka
    100 g margaryny
    szczypta soli

    Nadzienie serowe:
    250 g sera białego (zmielić dwukrotnie)
    2 żółtka
    1/2 opakowania budyniu np.śmietankowego
    1/2 op.cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (niekonieczne)

    Dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe mini bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn: do miski wsypać trochę mąki, dodać 2 łyżki cukru, rozkruszone drożdże i ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia.
    Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do dużej przełożyć masę jajeczną, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto do uzyskania się pęcherzyków powietrza. Wtedy powoli wlewać roztopioną margarynę i dalej zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ser zmielić.Dodać żółtka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć po łyżeczce sera. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 160-170 stopniach przez około 10-15 minut.
    Po wystudzeniu lekko oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować