Drożdżowe mini bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: do miski wsypać trochę mąki, dodać 2 łyżki cukru, rozkruszone drożdże i ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do dużej przełożyć masę jajeczną, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto do uzyskania się pęcherzyków powietrza. Wtedy powoli wlewać roztopioną margarynę i dalej zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ser zmielić.Dodać żółtka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć po łyżeczce sera. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 160-170 stopniach przez około 10-15 minut.
Po wystudzeniu lekko oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze