Zapiekane tortille z aromatyczną kaszanką w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo szybko przygotowany posiłek , niedrogi , a przy tym bardzo pożywny . Doskonale sprawdzi się na śniadanie .

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 placki tortilli pszennej
    ok. 300 g. kaszanki z wątróbką
    3 łyżki oleju
    1 cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    szczypta soli
    2 szczypty pieprzu
    szczypta przyprawy Harissa
    Sos:
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki bulionu warzywnego
    szczypta soli
    2 szczypty czarnego pieprzu
    1 łyżka musztardy Dijon
    Dodatkowo:
    100 g. startego żółtego sera - u mnie Gouda
    posiekana zielenina - u mnie bazylia
    kilka małych pomidorków
    czubryca zielona
    przyprawa suszone pomidory
    naczynie do zapiekania posmarowane masłem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane tortille z aromatyczną kaszanką w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane tortille z aromatyczną kaszanką w sosie musztardowym 1. Na oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję kaszankę wyjętą z osłonek i pokrojoną na kawałki , podsmażam , doprawiam solą , pieprzem i harissą , mieszam , dodaję natkę pietruszki , mieszam , odstawiam . Masło rozpuszczam , dodaję mąkę , zasmażam , mieszam , dodaję małym strumieniem bulion , ciągle mieszam aż sos zgęstnieje , dodaję musztardę , doprawiam solą i pieprzem , mieszam , odstawiam .
  • Zapiekane tortille z aromatyczną kaszanką w sosie musztardowym 2. Na każdy placek tortilli nakładam porcie kaszanki , boki placków składam do środka i zwijam tortille . Tortille układam w naczyniu do pieczenia , polewam sosem , posypuję startym serem , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekam ok. 25 minut . Na tortilli układam pokrojone pomidorki , posypuję czubrycą , suszonymi pomidorami , zieleniną , podaję .

Porady

Od dziecka bardzo lubię kaszankę , zresztą moja rodzina też . Gdy w naszych domach już nie jej robiono , znaleźliśmy znakomitą osobę , która robi takie pyszności niedaleko nas na wsi . Często smażę ją na śniadanie w towarzystwie cebuli , papryki czy jabłek . Każda smakuje wybornie i jak mówi nasz pediatra - i bardzo dobrze , że dzieci jedzą , ma w sobie dużo żelaza , z rozsądkiem nie zaszkodzi :) Zawsze takie smażone smakołyki robię na śniadanie aby mieć czas by spalać te dość spore kalorie . Tym razem zrobiłam tak lubiane placki tortilli właśnie z kaszanką , wszystkim domownikom bardzo posmakowały , a już najbardziej posmakował ten dodatek sosu musztardowego i zapiekanie . Do sosu wybrałam musztardę Dijon . Jest to oryginalna musztarda z Francji o typowym , charakterystycznym ostro - słonym smaku , co doskonale wpłynęło na smak sosu . Jeśli posiłek będą jadły dzieci należy uważać z dodatkiem harissy czy pieprzu - najlepiej świeżo mielonego , bo to dość ostre przyprawy . Właściwie harissę bym wtedy pominęła . Zawsze pomidorki możemy zamienić na kiszone ogórki , na pewno doskonale się tu sprawdzą .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mięso Musztarda Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować