Granita mohito

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Granita to tradycyjny sycylijski deser lodowy na bazie wody z sokami lub syropami owocowymi. Moja wersja z limonką, miętą i rumem jest inspirowana słynnym drinkiem mohito. Powstał świetny, orzeźwiający napój idealny na letnie popołudnia!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Woda - 400ml
    Cukier - 40g
    Limonki - 3szt
    Mięta - 1/2 szklanki świeżych liści
    Rum - 40ml
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Granita Napoje Mojito

Granita mohito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Limonki szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok.
    Wodę z cukrem podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy skórkę z limonki i liście mięty. Parzymy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Studzimy.
    Ostudzony napar odcedzamy (warto odcisnąć miętę, bo jest w niej nadal dużo aromatu). Dodajemy sok z limonki i rum.
    Napój przelewamy do plastikowego pojemnika. Polecam pojemniki po lodach. Wkładamy do zamrażarki. Można zmrozić go na dwa sposoby:
    - po 2 godzinach wyciągamy i mieszamy widelcem, aby zmroził się równomiernie. Powtarzamy mieszanie co pół godziny, aż napój będzie mocno zmrożony;
    - mrozimy przez kilka godzin do zupełnego zamrożenia. Wyciągamy na pół godziny przed podaniem. Mieszamy co 10 minut.

    Granitę dekorujemy świeżą mięto i podajemy koniecznie ze słomką.

Porady

Zamiast rumu można użyć owocowego likieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Świeża mięta Limonka Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować