Mazurek kajmakowy

5 (149 ocen)

  • 60 min

To mój pierwszy w życiu mazurek,do tej pory nie piekłam mazurków i teraz żałuję.Może nie tak ładny jak go sobie wyobraziłam,ale za to bardzo pyszny.Polecam na świąteczny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    3-4 łyżki śmietany 12 %

    Dodatkowo:
    1 puszka gotowej masy krówkowej ( 40 dag )
    1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    kilka rodzynek do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • W blaszce. 2. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części.Jedną część wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm 35 cm i nakłuwamy widelcem.Z pozostałego ciasta toczymy długie wałki,zawijamy po dwa i układamy wokół brzegów ciasta.
  • Upieczony. 3. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
  • Masa. 4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masą kajmakową rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę.
  • Wyłożenie masy. 5. Następnie jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście.
  • Gotowy mazurek. 6. Rodzynkami dekorujemy mazurek i odstawiamy do zastygnięcia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować