Nie ma świąt bez mazurka. Mój jest z kajmakiem i pysznymi bakaliami.
2 godz.
Składniki:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 duże jajko
1 łyżka lodowatej wody
Dodatkowo:
400 g masy krówkowej kajmak
migdały w płatkach
orzechy laskowe
kandyzowana skórka pomarańczowa
daktyle
Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta kruchego zagnieść, najlepiej w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki prostokąt. Ze skrawków ciasta zrobić rant. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia.
2.Na wystudzonym cieście wysmarować masę krówkową i udekorować orzechami i bakaliami.
Komentarze