Mazurek kajmakowy

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Nie ma świąt bez mazurka. Mój jest z kajmakiem i pysznymi bakaliami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    100 g cukru pudru
    1 szczypta soli
    1 duże jajko
    1 łyżka lodowatej wody
    Dodatkowo:
    400 g masy krówkowej kajmak
    migdały w płatkach
    orzechy laskowe
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    daktyle

Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta kruchego zagnieść, najlepiej w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki prostokąt. Ze skrawków ciasta zrobić rant. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Na wystudzonym cieście wysmarować masę krówkową i udekorować orzechami i bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

mazurek kajmakowy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Mazurek kajmakowy

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

To może cię zainteresować