Ciasto ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zielone blaty biszkoptu przełożone kremem z nutą słodyczy i cytryny.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    350 - 400 g szpinaku
    3 duże jajka
    3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka otarta z 1 cytryny

    Masa śmietankowa:

    250 ml śmietany kremówki 36%
    125 g serka mascarpone
    1,5 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny
    Dodatkowo:

    liście szpinaku, do dekoracji
    owoce, do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Leśny mech

Ciasto ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto szpinakowe 1. Wykonanie
    Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Warto też zmiksować blenderem, by ciasto miało bardziej jednolity kolor. Świeży szpinak (bez łodyżek) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.
    W misie miksera umieścić jajka, w całości, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.

    Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.

    Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

    Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Można zjeść, można też pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.
    Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

    Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym zostawiając niedużo kremu do dekoracji. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta lekko posypać okruchami, wokół brzegów poukładać listki szpinaku, z reszty kremu śmietankowego zrobić na nich rozetki (wyciskając z rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki), udekorować truskawkami.

Porady

Mrożony szpinak należy dobrze odsączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować