Wytrawne ptysie z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z solą i masłem. Kiedy masło się rozpuści dodać mąkę i mieszać aż powstanie jednolite ciasto, a na dnie garnka zacznie się pojawiać biały osad. Ciasto zdjąć z palnika i miksować wbijając pojedynczo jajka. Gładkie ciasto nałożyć do szprycy i na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia wyciskać małe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż ptysie urosną i się zezłocą i dopiekać około 20-30 minut w temperaturze 120 stopni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Serek wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę papryką i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ptysie przekrawać na pół i napełniać serkiem. Przed podaniem można schłodzić. Smacznego :)
Komentarze