Ptysie z pieczarkami nie są szybkie jak większość przygotowywanych przeze mnie imprezowych przekąsek, są jednak na tyle smaczne, że warto się dla nich poświęcić. ;-)
Składniki:
Ciasto ptysiowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125 g margaryny
4 jajka L
Farsz:
800g pieczarek
2 duże cebule
sól, pieprz
olej
Wytrawne ptysie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.
2.Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
3.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starte na tarce pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Doprawiamy do smaku.
4.Ptysie przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze