Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem

4.45 (178 ocen)

Wszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję.

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    125 g margaryny
    4 jajka L


    Nadzienie:
    300g kremowego serka
    3 łyżki chrzanu
    200g wędzonego łososia w plastrach
    kiełki
    koperek
Wystaw ocenę:

4.45 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.
  • 2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
  • 3. Serek mieszamy z chrzanem. Ptysie przekrawamy na pół, napełniamy je chrzanowym serkiem, kładziemy plaster łososia i kiełki. Przykrywamy drugą częścią ciasta, dekorujemy serkiem, łososiem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować