Słodka lasagne

0 (0 ocen)

Danie polecam jako oryginalny zamiennik tradycyjnych pierogów z serem. Możemy podać je również w ramach deseru. Ci którzy nie lubią skórki pomarańczowej, mogą zastąpić ją rodzynkami. Pycha.

Składniki:

  • Składniki na formę 25x15 cm
    Ciasto:
    • 300 gram mąki,
    • 2 łyżki kakao,
    • 2 łyżki oleju,
    • 2 żółtka,
    • Ok 1 szklanka letniej wody,
    • Szczypta soli,
    • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ser:
    • 600 gram sera twarogowego (może być z wiaderka),
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 duże jajko,
    • Cukier puder do smaku (około 4-5 łyżek),
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • Ok 50 gram skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:
    • 50 gram czekolady mlecznej do posmarowania,
    • 3 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady,
    • Kakao do posypania,
    • Masło do wysmarowania formy,
    • Zielenina, kwiaty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Słodka lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, olej, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka. Całość mieszamy dodając stopniowo wodę.
  • gotowe ciasto 2. Zagniatamy ciasto. Gotowe powinno konsystencją przypominać ciasto na makaron. Tak przygotowane dzielimy na 6 równych części.
  • wycinanie 3. Każdą z części wałkujemy na prostokąt o wymiarach formy do zapiekania.
  • gotowanie 4. Poszczególne płaty lasagne obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
    Między czasie przygotowujemy ser.
  • gotowy ser 5. SER:Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Miksujemy go. Na koniec dodajemy budyń i mąkę. Całość ponownie miksujemy.
  • wykładanie 6. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy pierwszy obgotowany płat kakaowego lasagne. Na niego wykładamy 1/5 część sera. Na ser wykładamy część skórki pomarańczowej.
  • przed pieczeniem 7. Kolejno wykładamy kakaowy płat, ser, skórkę i tak do wyczerpania składników.
    Gotowe lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 - 45 minut w 180°C. W trakcie pieczenia wierzch przykrywamy folią spożywczą , by zbytnio nie wysechł.
    Po wyjęciu danie odstawiamy na kilkanaście minut, by częściowo przestygło.
    Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy wierzch lasagne. Całość posypujemy kakao i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Kakao Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować