Danie polecam jako oryginalny zamiennik tradycyjnych pierogów z serem. Możemy podać je również w ramach deseru. Ci którzy nie lubią skórki pomarańczowej, mogą zastąpić ją rodzynkami. Pycha.
Składniki:
Składniki na formę 25x15 cm
Ciasto:
• 300 gram mąki,
• 2 łyżki kakao,
• 2 łyżki oleju,
• 2 żółtka,
• Ok 1 szklanka letniej wody,
• Szczypta soli,
• 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
• 600 gram sera twarogowego (może być z wiaderka),
• 1 cukier waniliowy,
• 1 duże jajko,
• Cukier puder do smaku (około 4-5 łyżek),
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• Ok 50 gram skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
• 50 gram czekolady mlecznej do posmarowania,
• 3 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady,
• Kakao do posypania,
• Masło do wysmarowania formy,
• Zielenina, kwiaty do dekoracji
Słodka lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, olej, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka. Całość mieszamy dodając stopniowo wodę.
2.Zagniatamy ciasto. Gotowe powinno konsystencją przypominać ciasto na makaron. Tak przygotowane dzielimy na 6 równych części.
3. Każdą z części wałkujemy na prostokąt o wymiarach formy do zapiekania.
4.Poszczególne płaty lasagne obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Między czasie przygotowujemy ser.
5.SER:Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Miksujemy go. Na koniec dodajemy budyń i mąkę. Całość ponownie miksujemy.
6.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy pierwszy obgotowany płat kakaowego lasagne. Na niego wykładamy 1/5 część sera. Na ser wykładamy część skórki pomarańczowej.
7.Kolejno wykładamy kakaowy płat, ser, skórkę i tak do wyczerpania składników.
Gotowe lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 - 45 minut w 180°C. W trakcie pieczenia wierzch przykrywamy folią spożywczą , by zbytnio nie wysechł.
Po wyjęciu danie odstawiamy na kilkanaście minut, by częściowo przestygło.
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy wierzch lasagne. Całość posypujemy kakao i podajemy.
Komentarze