Słodka lasagne bananowa z patelni

0 (0 ocen)

Wspaniała! Zachwyci nie tylko łasuchów i dzieci, ale także zwolenników treściwszych potraw. Można wzbogacić jej smak, posypując ją już na talerzu posiekaną czekoladą.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    - 8 płatów makaronu lasagne,
    - 2-3 dojrzałe banany,
    - 40 dag półtłustego twarogu,
    - 2-3 łyżki cukru pudru,
    - sok i skórka z 1/4 cytryny,
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
    - 2 łyżki cukru trzcinowego
    - szczypta soli,
    - niewielka ilość oleju rzepakowego.

    Dodatkowo:
    - papier do pieczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka lasagne bananowa z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Odcedzamy. Każdy płat kroimy na pół.
    Twaróg przecieramy przez sito lub rozgniatamy z widelcem, ucieramy z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem, skórką i połową soku z cytryny.
    Banany obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy resztą soku cytrynowego. Śmietanę łączymy z cukrem waniliowym.
  • 2. Z papieru do pieczenia wycinamy 4 kawałki nieco większe niż połowa płatu lasagne.
    Na każdym kawałku papieru do pieczenia układamy warstwy: makaron, masa serowa, makaron, plasterki banana, makaron, masa serowa, makaron i banany.
    Wierzch każdej porcji smarujemy śmietaną i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (np. silikonowym pędzelkiem).
    Lasagne układamy wraz z papierem na rozgrzaną patelnię i "zapiekamy" pod przykryciem przez około 5-7 minut (aż cukier zacznie się lekko karmelizować), od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować