Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszne ale dość pracochłonne i drogie ciasto na różne okazje,aby zmniejszyć czas oczekiwania należy biszkopty przyrządzić dzień wcześniej,polecam na komunie chrzciny i inne rodzinne okazje.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto białe:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    Ciasto kakaowe:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    Ciasto różowe:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel wiśniowy

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1,5 kostki masła

    Masa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    3/4 szklanki wody

    Poncz:
    1 szklanka przegotowanej wody
    1 łyżka cukru pudru
    50 ml spirytusu
    2 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    80 g startej deserowej czekolady
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto białe 1. CIASTO BIAŁE:
    Białka ubić na sztywną pianę,w trakcie ubijania wsypać cukier zmiksować na lśniącą masę dodać żółtka i wymieszać,wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem dużej blaszki o wym 24/39 cm piec 25 minut w temp 160*c
  • ciasto kakaowe 2. CIASTO KAKAOWE:
    Przyrządzić tak samo jak ciasto białe mieszając mąkę z kakao.
  • 3. CIASTO RÓŻOWE:
    Pieczemy jak ciasto białe mieszając mąkę z wiśniowym kisielem.
  • masa budyniowa 4. MASA BUDYNIOWA:
    Z litra mleka odlewamy szklankę resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym w szklance mleka rozprowadzamy budyń miksujemy z jajkiem oraz mąką pszenną na gładką masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

    Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu,robimy krem.
  • masa brzoskwiniowa 5. MASA BRZOSKWINIOWA:
    Odcedzony sok z brzoskwiń uzupełniamy 3/4 szklanki wody zagotowujemy wsypujemy galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia.Gdy masa zacznie lekko tężeć dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.Mieszamy.
  • 6. PONCZ:
    Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem spirytusem oraz sokiem z cytryny.
  • przełożenie 7. PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt jasny nasączamy 1/3 ponczu smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego smarujemy połową masy budyniowej,przykrywamy ciastem kakaowym nasączamy wykładamy masę brzoskwiniową przykrywamy różowym ciastem,nasączamy resztą ponczu smarujemy dżemem i przykrywamy resztą kremu budyniowego.
  • Dekoracja 8. Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą deserową.Chłodzimy w lodówce.

    Smacznego!

Porady

Aby ciasto różowe było bardziej"kolorystyczne "można dodać parę kropel czerwonego barwnika do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Chrzciny Komunia Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować