Pieczona szynka z sarny z kością w glazurze z pigwowca japońskiego podana na kolorowej sałatce. Tak przygotowane danie idealnie zaprezentuje się na świątecznym stole.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Szynka z kością z sarny około 1,5 kg
główka czosnku
Sól morska
Rozmaryn
Liść laurowy
Szałwia
Majeranek
nasiona kopru włoskiego
owoc jałowca
Tymianek
3-4 kiszone jabłuszka
Glazura:
300 g gładkiego dżemu z pigwowca japońskiego
300 ml soku jabłkowo - gruszkowego lub kompotu wigilijnego
Sałatka:
burak żółty
burak chioggia
mała czerwona cebula
granat
rukola
kilka miechunek
Ser feta
marynowane karczochy
Pieczona szynka z sarny z kością w glazurze z pigwowca japońskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę nacieram przyprawami i przekładam do żeliwnego naczynia. Odstawiam na minimum 2 godziny do zamarynowania.
2.W rondelku podgrzewam dżem rozmieszany z sokiem lub kompotem.
3.Przykryte mięso wstawiłam do nagrzanego do 200°C piecyka i piekę 30 minut. Wyjmuję mięso z pieca, zmniejszam temperaturę do 180°C i smaruję mięso podgrzaną glazurą. Przykryte mięso ponownie wstawiam do piecyka i dalej kontynuuję pieczenie. Czynność glazurowania powtarzam co 30 minut do momentu upieczenia mięsa.
4.Po ostatnim glazurowaniu mięsa nie przykrywamy. Pieczemy około 10-15 minut, aż glazura ładnie się zrumieni.
Przygotowanie sałatki:
Na dużym półmisku układam cienko pokrojone buraki, posypuję rukolą, pestkami granatu, miechunką, plasterkami cebuli, kawałkami fety i układam karczochy. Sałatkę skrapiam sosem spod mięsa. Na sałatkę wykładam upieczoną szynkę. Mięso kroję ostrym nożem, podaję z sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Komentarze