Dżem z pigwowca japońskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce pigwowca pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem (dodajemy 2 kg).
2.Mieszamy. Odstawiamy na noc.
Następnego dnia odlewamy sok.
3.Do odcedzonych owoców wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Owoce są ugotowane, gdy po przyciśnięciu drewnianą łyżką do brzegu garnka, owoce się rozpadają.
4.Ugotowane owoce przecieramy przez sito lub używając przecieraka.
Uzyskany mus mieszamy z pozostałym cukrem(1,5 kg ).
5.Wymieszany mus, gotujemy do rozpuszczenia cukru. Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Porady
Polecam do przetworów z pigwowca używać cukru trzcinowego, gdyż jego lekko karmelowy smak idealnie równoważy cierpki smak owoców pigwowca. Przepis na sok: /przepis/sok-z-pigwowca-japonskiego
Komentarze