Dżem z pigwowca japońskiego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Idealny do rogalików, kruchych ciasteczek i tortów.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 łubianki pigwowca
    3,5 kg cukru
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Dżem z pigwowca japońskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dzem 1. Owoce pigwowca pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem (dodajemy 2 kg).
  • dzem 2. Mieszamy. Odstawiamy na noc.

    Następnego dnia odlewamy sok.
  • dzem 3. Do odcedzonych owoców wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Owoce są ugotowane, gdy po przyciśnięciu drewnianą łyżką do brzegu garnka, owoce się rozpadają.
  • dzem 4. Ugotowane owoce przecieramy przez sito lub używając przecieraka.
    Uzyskany mus mieszamy z pozostałym cukrem(1,5 kg ).
  • dzem 5. Wymieszany mus, gotujemy do rozpuszczenia cukru. Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.

Porady

Polecam do przetworów z pigwowca używać cukru trzcinowego, gdyż jego lekko karmelowy smak idealnie równoważy cierpki smak owoców pigwowca. Przepis na sok: /przepis/sok-z-pigwowca-japonskiego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa Cukier trzcinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować