Mini chinkali - pierożki z mięsem wołowym

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie pierożki można zalać rosołem lub po prostu zajadać same, uwielbiam ten smak pierożka a najlepsze są jeszcze świeże kiedy wypływa z nich rosołek. Polecam serdecznie.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    szklanka bardzo ciepłej wody
    małe jajko
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy

    Farsz mięsny:
    400 g mielonej wołowiny
    szklanka rosołu
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Mini chinkali - pierożki z mięsem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone mięso przełożyć do miski i wymieszać wraz z solą, pieprzem. Stopniowo wlewać rosół i mieszać, aż mięso wchłonie cały bulion.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę i zarobić z wodą, solą oraz jajkiem i oliwą. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto, odstawić aby odpoczęło na ok 15 minut pod przykryciem.
  • 3. Następnie ciasto rozwałkować i za pomocą małej literatki wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać sakiewki, skręcając brzegi.
  • 4. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok 10-12 minut.

Porady

Pierożki gruzińskie podajemy z gorącym rosołem, zupą lub zajadamy same.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować