W szklance umieszczam spód z kruchego ciasta czekoladowego,na którym układam warstwy deseru.Spód lekko nasiąka owocową nutą,a jogurt grecki wspaniale komponuje się z owocami i miętą.
Deser na kruchym czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przygotowaniem masy na spody czekoladowe wyjąć masło z lodówki,aby później lepiej się ucierało.Przesiać mąkę i kakao przez sitko.
2.Masło utrzeć z cukrem,następnie dodać jajko i cukier waniliowy,sól,ucierać.Dodawać stopniowo mąkę i kakao (przesiane przez sitko),ucierać w makutrze,aż powstanie jednolita masa.Wstawić do lodówki na 60 minut.
3.Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować (0,5 cm).
4.Ciastem wykleić małą żaroodporną miseczkę( 4 sztuki).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.Piec 15 minut.
5.Po upieczeniu pozostawić na 10 minut w chłodnym miejscu.Następnie włożyć do szklanki.
6.Na czekoladowy spód nałożyć galaretkę z brzoskwiń.
7.Na brzoskwiniową galaretkę nakładać kiwi(wczesniej obrane i pokrojone na kawałki).
8.Na kwi nałożyć jogurt grecki,a na jogurcie ułożyć kawałki brzoskwiń z puszki.Na brzoskwiniach ułożyć czereśnie z kompotu.Na czereśniach ponownie jogurt grecki,na nim listek mięty.Ozdobić kawałkiem kiwi i podłużnym biszkoptem.
Komentarze