Makowiec na kruchym spodzie

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Znakomity makowiec na kruchym spodzie, który idealnie nadaje się aby podjąć nim gości. Przepis ze starego zeszytu mojej mamy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 g masła
    5 jajek
    400 g mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka kakao
    puszka masy makowej
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z masła, pięciu żółtek, mąki pszennej, proszku do pieczenia i łyżki cukru zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, jedną z części połączyć z łyżką kakao. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalniku.
    Pozostałe z pięciu jajek białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    Na tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papier od pieczenia. Spód wyłożyć jedną część jasnego ciasta, na nią wyłożyć gotową masę makową. Następnie na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe, na nie wyłożyć pianę z białek a na sam wierzch zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta.
    Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować