PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Makowiec na kruchym spodziehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/42/9556c9ccd84311024c983e5ec05feb016db9065d.jpeg43202432http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makowiec-na-kruchym-spodzie-10
250 g masła
5 jajek
400 g mąki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kakao
puszka masy makowej
Sposób przygotowania przepisu:
Makowiec na kruchym spodzie
1.
Z masła, pięciu żółtek, mąki pszennej, proszku do pieczenia i łyżki cukru zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, jedną z części połączyć z łyżką kakao. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalniku.
Pozostałe z pięciu jajek białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papier od pieczenia. Spód wyłożyć jedną część jasnego ciasta, na nią wyłożyć gotową masę makową. Następnie na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe, na nie wyłożyć pianę z białek a na sam wierzch zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta.
Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze