Kurczak z warzywami po wietnamsku

4.49 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Upodobaliśmy sobie z mężem ostatnio wietnamską knajpkę. Jedno z dań próbowałam odtworzyć w domu i chyba całkiem nieźle mi poszło bo robiłam je już kilka razy.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka
    1/2 brokuła
    200 g fasolki szparagowej zielonej
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 słoiczka pędów bambusa pokrojonych w słupki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    szczypta papryki chilli
    1/2 łyżeczki cukru brązowego
    1 szklanka wody
    1 łyżka mąki pszennej
    olej do smażenia
    2 torebki ryżu jaśminowego
    kurkuma
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Kurczak z warzywami po wietnamsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Piersi kurczaka kroimy w cienkie paseczki i smażymy na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i brązowy cukier. Chwilę razem smażymy. Dodajemy sos sojowy, paprykę słodką, ostra i odrobinę chilli mieszamy. Podlewamy wodą, dodajemy brokuła i fasolkę i chwilę razem dusimy. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz pędy bambusa. Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i wlewamy na patelnię. Całość podgrzewamy jeszcze chwilę. Podajemy z ryże jaśminowym ugotowanym w wodzie z odrobiną kurkumy dla koloru. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować