Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym

  • wyświetlono: 98 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nasza rodzima kuchnia, to zdecydowane smaki! Albo coś jest zdecydowanie kwaśne, albo zdecydowanie słodkie w swoim wyrazie, itd. Zupełnie inaczej jest w krajach Azji... Różne smaki przenikają się w tej samej potrawie i tym samym zwiększają paletę doznań u konsumenta, w tym samym momencie... Z takiej potrzeby zrodził się mój kolejny przepis. Jest to zainspirowana kuchnią wietnamską, wołowina w orientalnym sosie słodko kwaśnym, z dodatkiem ananasa i pieczarek, a podana z delikatnym ryżem jaśminowym. Czy ten smak jest w stanie pobudzić zmysły u typowego mieszkańca naszego kraju? No cóż, zachęcam do podjęcia takiej próby, bo przygotowanie tego dania nie jest trudne. Zatem próbujcie, a ja życzę smacznego!

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

500 g wołowiny (łopatka)

2 szalotki

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju sezamowego

1 trawa cytrynowa

125 g pieczarek

500 ml wrzątku

1 szklanka ryżu jaśminowego

1 pęczek szczypiorku

2 ostre papryczki chili

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 ananas

100 g cukru palmowego

1/3 łyżeczki soli

90 ml octu ryżowego

1 łyżka mielonej czerwonej papryki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym

  • Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym1. Zaczniemy od wołowiny, którą kroimy w kostkę (rozmiar dowolny, aczkolwiek im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy danie).

    Wołowinę obsmażamy na oleju, dodajemy posiekane szalotki, a po chwili posiekany czosnek.

    Oczyszczone i pokrojone pieczarki dodajemy po 2 minutach, mieszamy, dusimy na średnim ogniu wraz z rozgniecioną trawą cytrynową. Po 5 minutach dodajemy wrzątek, dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę (po tym czasie usuwamy trawę cytrynową). Następnie dusimy 30 minut na dużym ogniu.



    W tym czasie przygotowujemy dodatki do sosu.



    Papryki drobno siekamy.

    Ananas obieramy, część drobno kroimy, resztę zjadamy.



    Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, mieszamy razem z cukrem, solą, słodką mieloną papryką oraz octem.

    Dusimy przez 15 minut, łączymy z mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml). Dokładnie rozrabiamy.

    Danie podajemy z ryżem jaśminowym i posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gulaszkuchnia wietnamskaazjatyckie smaki

Komentarze

Podobne przepisy

kurczak w słodko kwaśnym sosie

Dodane przez: capri

kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Delikatne mięsko w przepysznym...

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dodane przez: czarrna

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Obiad na zamówienie partnera :)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Szybki i sprawdzony przepis na...

wieprz

Dodane przez: PolskaGotuje

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Żadna impreza nie może się obyć...

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Dodane przez: Bilcia

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Mój sposób na soczystą karkówkę:)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE