Beza z mascarpone i owocami ( pavlova) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka wraz z szczyptą soli dokładnie ubić mikserem. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo po jednej łyżce dodajemy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru oraz dodajemy łyżeczkę soku z cytryny cały czas mieszając
2. Gdy masa na bezę jest już ubita, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy szpatułką/łyżką.
3. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem koło (od średniego garnka) i nakładamy na nie masę bezową. Formujemy koło, pogłębiając środek aby zrobić miejsce na krem.
4. Pieczemy przez 5 minut w temp. 160 stopni, następnie przez 90 minut w 120 stopniach. Po upieczeniu bezy zostawiamy ją w wyłączonym piekarniku w zależności od pory dnia na całą noc/ cały dzień.
5. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy, dodajemy stopniowo po łyżce mascarpone, śmietan fix , oraz 1 cukier wanilinowy i 1 łyżkę cukru pudru.
6. Środek bezy wypełniamy przygotowanym kremem i dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego! :)
Komentarze