Beza pavlova z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ubijamy białka z solą, stopniowo dodajemy po łyżce cukru, ubijamy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, cukier musi nam się całkowicie rozpuścić. Pod koniec dodajemy mąkę.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy okrąg o średnicy 24cm, nakładamy bezę o równej wysokości, na środku robimy zagłębienie, gdzie po upieczeniu nałożymy krem.
3. Przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika i suszymy ją w temperaturze 100* około 2godziny.
Polecam upiec ją dzień wcześniej przed przełożeniem i po zakończeniu pieczenia pozostawić w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia przy otwartych drzwiczkach.
4. Kolejnego dnia ubijamy krem - w misce umieszczamy śmietanę i mascarpone, miksujemy do idealnego połączenia się składników, pod koniec dodajemy cukier puder.
5. Przygotowany krem przekładamy na bezę, górę wykładamy owocami, całość przekładamy do lodówki na około 2 godziny.
Komentarze