Beza Pavlova z mascarpone i owocami

4.46 (164 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedno z moich ulubionych ciast, idealne połączenie, słodycz bezy + kwaskowate owoce, do tego kawa.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BEZĘ:

    6 białek
    300g cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    SKŁADNIKI NA KREM:

    250g śmietany 30%
    250g mascarpone

    DODATKOWO:

    Owoce wedle uznania - u mnie truskawki, maliny, borówki amerykańskie
Wystaw ocenę:

4.46 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Beza pavlova z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubijamy białka z solą, stopniowo dodajemy po łyżce cukru, ubijamy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, cukier musi nam się całkowicie rozpuścić. Pod koniec dodajemy mąkę.
    2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy okrąg o średnicy 24cm, nakładamy bezę o równej wysokości, na środku robimy zagłębienie, gdzie po upieczeniu nałożymy krem.
    3. Przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika i suszymy ją w temperaturze 100* około 2godziny.
    Polecam upiec ją dzień wcześniej przed przełożeniem i po zakończeniu pieczenia pozostawić w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia przy otwartych drzwiczkach.
    4. Kolejnego dnia ubijamy krem - w misce umieszczamy śmietanę i mascarpone, miksujemy do idealnego połączenia się składników, pod koniec dodajemy cukier puder.
    5. Przygotowany krem przekładamy na bezę, górę wykładamy owocami, całość przekładamy do lodówki na około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować