Wielka beza z owocami i mascarpone

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Piękny wygląd to nie wszystko:) Środek z mascarpone i owoców to istny raj... a chrupka beza dopełnia wszystko. Najważniejsze jest pilnowanie temperatury i odpowiednie ubicie białek.... To cały, wielki sekret

02.2019 Marta K 440
  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

Na bezę:
8 białek
450g cukru ( nie obniżamy ilości cukru )
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szypta soli

Krem:
500g mascarpone
100 ml śietanki 36%
Dodatkowo:
Tabliczka białej czekolady
owoce sezonowe ( u mnie marakuja, truskawki, czereśnie, morele i mięta)
NA POCZĄTEK ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 150 stopni

Sposób przygotowania przepisu:

Wielka beza z owocami i mascarpone

  • 1. Beza:
    Żółtka oddzielamy od białek ( z żółtek można zrobić omlet z dodatkiem sera żółtego i warzyw).
    Białka ze szczyptą soli ubijamy do czasu aż piana będzie puchata i spora.
    Następnie dodajemy cukier, po jednej łyżce aż do wykończenia całego cukru.
    Kiedy beza będzie błyszcząca dodajemy mąkę i ocet i miksujemy jeszcze przez około minutę.
    Bezę wykładamy na papier do pieczenia ( najlepiej odrysować sobie okrąg od talerza i na bazie tego okręgu wykładam pianę).
    Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni przez 15 minut a potem zmniejszyć do 100 stopni i "suszymy" bezę przez około 2h
    W międzyczasie miksujemy mascarpone ze śmietanką ( krem powinien być sztywny i puszysty) można dodać do kremu trochę cukru pudru, żeby krem był słodszy.
    Po wyjęciu i wystudzeniu bezy przekładamy na talerz na którym będzie serwowana.
    Następnym krokiem jest rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej
    (KĄPIEL WODNA- na garnuszek z wodą wkładamy miseczkę metalową lub szklaną. Ważne żeby dno miski nie dotykało wody). Do miseczki łamiemy czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia, wtedy zdejmujemy ją z ognia, delikatnie schładzamy mieszając i wylewamy na środek bezy. Rozprowadzamy po całym środku łyżką lub szpatułką.
    Wylanie czekolady spowoduje ze krem tak szybko nie przesiąknie do bezy i dłużej będzie chrupka.
    Na wystygnięta czekoladę nakładamy krem i przystrajamy owocami.
    No i gotowe:)

Porady

Wykonanie może wydawać się czasochłonne ale wcale takie nie jest.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbezaowocemascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówka

Dodane przez: ania-gotuje

Wielka drożdżówka z morelami, jagodami i...

To jedno z moich ulubionych ciast,...

Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone i owocami

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone...

Niewątpliwą zaletą tego ciasta,...

Tarta z kremówką z mascarpone, galaretką i owocami

Dodane przez: Lucyna86

Tarta z kremówką z mascarpone, galaretką...

Pyszne, choć kaloryczne.

ciasto z beą

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z masą i różową...

ciasto biszkoptowe przekładane...

Oszukany sernik

Dodane przez: zzewa

Oszukany sernik z serka mascarpone i jogurtu

Oszukany sernik czyli sernik z...

CIASTO Z MALINAMI

Dodane przez: Mariola123

BISZKOPT Z MALINAMI, BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE

Letnie ciasto z malinami, dzisiaj...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE