REKLAMA

Wielka beza z owocami i mascarpone

wyświetlono: 3677 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Piękny wygląd to nie wszystko:)
Środek z mascarpone i owoców to istny raj...
a chrupka beza dopełnia wszystko.
Najważniejsze jest pilnowanie temperatury i odpowiednie ubicie białek....
To cały, wielki sekret

opublikowany: 15.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na bezę:
    8 białek
    450g cukru ( nie obniżamy ilości cukru )
    1 łyżka octu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szypta soli

    Krem:
    500g mascarpone
    100 ml śietanki 36%
    Dodatkowo:
    Tabliczka białej czekolady
    owoce sezonowe ( u mnie marakuja, truskawki, czereśnie, morele i mięta)
    NA POCZĄTEK ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 150 stopni
Ocena:

(średnia 4.48 z 149 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Żółtka oddzielamy od białek ( z żółtek można zrobić omlet z dodatkiem sera żółtego i warzyw).
    Białka ze szczyptą soli ubijamy do czasu aż piana będzie puchata i spora.
    Następnie dodajemy cukier, po jednej łyżce aż do wykończenia całego cukru.
    Kiedy beza będzie błyszcząca dodajemy mąkę i ocet i miksujemy jeszcze przez około minutę.
    Bezę wykładamy na papier do pieczenia ( najlepiej odrysować sobie okrąg od talerza i na bazie tego okręgu wykładam pianę).
    Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni przez 15 minut a potem zmniejszyć do 100 stopni i "suszymy" bezę przez około 2h
    W międzyczasie miksujemy mascarpone ze śmietanką ( krem powinien być sztywny i puszysty) można dodać do kremu trochę cukru pudru, żeby krem był słodszy.
    Po wyjęciu i wystudzeniu bezy przekładamy na talerz na którym będzie serwowana.
    Następnym krokiem jest rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej
    (KĄPIEL WODNA- na garnuszek z wodą wkładamy miseczkę metalową lub szklaną. Ważne żeby dno miski nie dotykało wody). Do miseczki łamiemy czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia, wtedy zdejmujemy ją z ognia, delikatnie schładzamy mieszając i wylewamy na środek bezy. Rozprowadzamy po całym środku łyżką lub szpatułką.
    Wylanie czekolady spowoduje ze krem tak szybko nie przesiąknie do bezy i dłużej będzie chrupka.
    Na wystygnięta czekoladę nakładamy krem i przystrajamy owocami.
    No i gotowe:)

Porady

Wykonanie może wydawać się czasochłonne ale wcale takie nie jest.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Dziś ja gotuje foto-%C5%9Blubna-d%C4%85browa-tarnowska-gr%C4%99bosz%C3%B3w+%284%29

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Jedno z moich ulubionych ciast, idealne połączenie, słodycz bezy + kwaskowate owoce, do tego kawa.

kategoria: Ciasta beza opublikowany: 10.11.2019 | wyświetlono: 9195 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

zaskocz bliskich smacznym a zarazem bardzo efektownym deserem

kategoria: Desery bezy beza pavlova opublikowany: 13.05.2019 | wyświetlono: 6019 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Michał Studnicki

Beza z mascarpone i owocami ( Pavlova)

Torcik bezowy idealny na każdą okazję,sprawdzi się także jako torcik urodzinowy.

kategoria: Desery beza pavlova opublikowany: 28.02.2021 | wyświetlono: 813 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Karolajn_eR

Mini pavlova z mascarpone i owocami

Beza z mascarpone i owocami - najlepsza w swojej prostocie! :)

kategoria: Desery beza pavlova krem opublikowany: 26.05.2020 | wyświetlono: 17816 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kiczucha FB_IMG_1612124512422

Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami

Pyszna i piękna beza.

kategoria: Ciasta bezy beza pavlova opublikowany: 31.01.2021 | wyświetlono: 154 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE