Żytnie ptysie z twarożkiem

0 (0 ocen)

Idealna propozycja na zdrową przekąskę.

Składniki:

  • -0,5 szklanki mąki żytniej typ 720,

    -50ml mleka,

    -75ml wody,

    -50g margaryny,

    -2 jajka.



    Nadzienie:

    -200g serka śmietankowego do kanapek,

    -5 rzodkiewek,

    -pęczek szczypiorku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Przystawki

Żytnie ptysie z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski.
    Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy margarynę i pozostawiamy na ogniu do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
    Gdy ciasto jest zimne, dodajemy jajka i ubijamy mikserem do uzyskania gęstej i lśniącej konsystencji. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy ptysie o średnicy 4-5cm. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 25 minut. Pozostawiamy do wyschnięcia w piekarniku.

    Rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do serka. Mieszamy.
    Ptysie przecinamy na pół, nakładamy łyżeczką farsz i przykrywamy drugą częścią.

    Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować