Żytnie ptysie z twarożkiem

  • wyświetlono: 717 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealna propozycja na zdrową przekąskę.

IMG_20170919_141805

Składniki

-0,5 szklanki mąki żytniej typ 720,

-50ml mleka,

-75ml wody,

-50g margaryny,

-2 jajka.



Nadzienie:

-200g serka śmietankowego do kanapek,

-5 rzodkiewek,

-pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania przepisu:

Żytnie ptysie z twarożkiem

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski.
    Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy margarynę i pozostawiamy na ogniu do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
    Gdy ciasto jest zimne, dodajemy jajka i ubijamy mikserem do uzyskania gęstej i lśniącej konsystencji. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy ptysie o średnicy 4-5cm. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 25 minut. Pozostawiamy do wyschnięcia w piekarniku.

    Rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do serka. Mieszamy.
    Ptysie przecinamy na pół, nakładamy łyżeczką farsz i przykrywamy drugą częścią.

    Smacznego :o)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyptysieżytnie ptysieptysie wytrawneptysie z twarożkiem

Komentarze

Podobne przepisy

image-0qvui0b

Dodane przez: monika016

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem

Wszelkiego rodzaju przekąski z...

Ptysie z wędzonym łososiem

Dodane przez: juchab

Ptysie z wędzonym łososiem

Niezwykle efektowna i smaczna przystawka.

ptysie z mięsem

Dodane przez: juchab

Ptysie z mięsem

Na uroczyste okazje i bez okazji!

Pyszny twarożek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Twarożek z pestkami słonecznika

Taki twarożek jest pyszny i bardzo...

Twarożek śniadaniowy z czubryczką

Dodane przez: rzelkazag

Twarożek śniadaniowy z czubryczką

Twarożek kojarzy nam się przede...

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dodane przez: Ola1984

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Pyszny, domowy twarożek do kanapek.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE