Ptysie z różowym twarożkiem

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

te wytrawne ptysie z twarożkiem kojarzą mi się z Wiosną, ale to także świetna przystawka na imprezowy stół:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO PARZONE WYTRAWNE
    100ml mleka
    100ml wody
    100g masła pokrojonego na kawałki
    0,5 łyżki soli
    szklanka mąki
    3 jajka

    NADZIENIE
    200g twarogu białego
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki posiekanego bardzo drobno szczypiorku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka czerwonej papryki
    2 plasterki szynki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ptysie z różowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0804lgs 1. CIASTO PARZONE WYTRAWNE
    Wlać do garnka mleko, wodę. Dodać sól i masło. Podgrzewać na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć na chwilę z palnika i od razu wsypać całą mąkę. Wstawić na średni ogień i cały czas mieszać drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto oderwie się od brzegów garnka i powstanie zbita klucha. Wystudzić. W między czasie nagrzać piekarnik do 180*C.
  • image-0u8e2gp 2. Do zimnego ciasta wbijać po kolei jajka i ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie umieścić ciasto w szprycy lub w rękawie i robić małe kopczyki na blaszce wyłożonej papierem, pamiętając o odstępach , gdyż ciasto parzone zwiększa swoją objętość. Piec 25min. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo ptysie opadną.
  • image-04jornc 3. NADZIENIE
    Umieścić w misce twarożek, dodać do niego jogurt i zmiksować. Wsypać szczypiorek, bazylię , paprykę, szynkę pokrojoną w drobniuteńką kosteczkę i posolić. Wymieszać lub zmiksować na gładką masę.
  • image-0rd56b5 4. Ptysie przeciąć na pół, faszerować przy pomocy szprycy lub łyżeczką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować