Już po pierwszym spróbowaniu wiedziałam, że będzie u mnie gościł bardzo często! Wyrazisty smak, chrupiąca skórka i mięciutki środek. Pycha!
Składniki:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 g otrębów pszennych
200 g mąki żytniej
50 g nasion słonecznika
40 g nasion siemienia
80 g musztardy
1 łyżeczka soli
150 ml ciepłej wody
Żytni chleb musztardowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki żytniej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać cukier, otręby, sól, nasiona, musztardę i wymieszać. Następnie wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać rękami, do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować z niego podłużny bochenek. Umieścić go w formie keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie piec około 35-40 minut w 200 st.C. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze