Chleb na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chleb jest przepyszny, bardzo prosty i szybki w wykonaniu, co jest dobrym rozwiązaniem dla osób żyjących w pośpiechu. Jego niebanalny smak zaspokoi nawet najbardziej wymagających.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    8 łyżek płatków owsianych
    1 litr ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    1 kg mąki
    1 garść słonecznika łuskanego
    1 garść siemienia lnianego
    woda lub mleko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miski i posypujemy cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy płatki, wodę oraz sól. Odstawiamy na ok. 20 min. Następnie dodajemy mąkę słonecznik i siemię lniane. Bardzo dokładnie mieszamy. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję przekładamy do foremek. Wierzch ciasta smarujemy wodą lub mlekiem. Można posypać makiem lub słonecznikiem. Odczekać aby ciasto podrosło. Piec 60 minut w 200 stopniach.

Porady

Do piekarnika można wstawić chleb zaraz po jego wykonaniu, wtedy jego skórka będzie bardziej popękana i chrupiąca. Dodatki można zamienić na inne, wg. uznania, (np pestki dyni, itp.). Ciasto mieści się w dwóch wąskich formach (keksówkach).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować