Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim

4.5 (192 ocen)

Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim.

Składniki:

  • Żurek:
    300-400ml zakwasu
    2 marchewki marchewki
    2 cebule
    3 łodygi selera naciowego
    1 pietruszka
    1 por
    3 ziemniaki
    3 łyżeczki chrzanu
    5 jajek
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek

    Szaszłyki z kiełbasy:
    400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek
    1 arkusz ciasta francuskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka.

  • 2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
  • 3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować