Żur z pieczoną kiełbasą

0 (0 ocen)

Aromatyczny i gorący żur jest idealny kiedy chcemy coś pysznego zjeść.

Składniki:

  • 1/2 kg cieniutkiej surowej kiełbasy u mnie frankfurterki
    1/2 szklanki ciemnego piwa
    1 łyżka miodu wielokwiatowego
    2 ząbki czosnku
    4 kapelusze suszonych grzybów
    1 plasterek selera
    kilka łodyg zielonej pietruszki
    2 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1/2 cebuli
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka tartego chrzanu
    1 szklanka zakwasu do żuru
    1/4 szklanki śmietany 12 %
    przyprawy
    dodatkowo:
    5 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żur z pieczoną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żur z pieczoną kiełbasą 1. Kiełbasę ułożyć w płaskim naczyniu i zalać piwem wymieszanym z miodem, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.
    Seler, czosnek ( całe ząbki), łodygi pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie zalać 1 litrem wody, dodać pokrojone w paseczki suszone grzyby i pod przykryciem gotować do miękkości.
  • 2. Kiedy grzyby są miękkie to z garnka wyjąć selera, pietruszkę i czosnek, następnie do garnka dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle, wlać zakwas i dodać chrzan, całość zagotować na koniec dodać wymieszaną z niewielką ilością wody śmietanę, Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością suszonego majeranku.
    Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na pół, zalać gorącą zupą, dołożyć kiełbasę i podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować