ŻUR ŚLĄSKI - ŻYNIATY

  • wyświetlono: 1940 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ten żur to wspomnienie mojego dzieciństwa. Przyrządzony wg przepisu mojej mamy. Podawała go na dwa sposoby: z ziemniakami razem na jednym talerzu lub osobno.

11846527_1609036482687707_3420608944317543868_n
  • 6 porcje

Składniki

500-600g wędzonych kości (najlepiej wędzone żeberka),
400g cienkiej kiełbasy np. Śląska, Podwawelska
400-500 ml zakwasu na żur,
grzyby suszone (średnia garść),
2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
ok.1 kg ziemniaków,
5-6 grubszych plastrów wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
1-2 listki laurowy,
4 ziarenka ziela angielskiego,
wegeta, pieprz, maggi i majeranek do smaku.

Sposób przygotowania przepisu:

ŻUR ŚLĄSKI - ŻYNIATY

  • 1. Grzyby zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia.
    Kości włożyć do garnka, zalać wodą, dodać wegetę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
    i namoczone grzyby (razem z wodą, w której były moczone).
    Zagotować, po czym zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem jeszcze ok.30 min.
    Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć kości.
    Garnek zdjąć z ognia, wlać zakwas, wymieszać i ponownie postawić na ogniu.
    Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki kiełbasę i mięso obrane z kości.
    Doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, maggi i
    vegetą.
    Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok.20-30 min.
    Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni.
    Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę smażyć.
    Dodać do ugotowanych i potłuczonych ziemniaków,wymieszać.
    Żur można podawać na jednym talerzu razem z ziemniakami lub osobno.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

żurgrzyby suszone

Komentarze

Podobne przepisy

Żur Wielkanocny na bogato

Dodane przez: anjaa

Żur wielkanocny na bogato

To Żur z tradycja na bogato, przepis...

Żur wigilijny z kluseczkami

Dodane przez: eluchap

Żur wigilijny z kluseczkami

Żur wigilijny to kolejna, zaraz...

Żur świąteczny

Dodane przez: Gregorhspeed

Żur świąteczny

Typowe danie kuchni polskiej na...

Żur

Dodane przez: Gregorhspeed

Żur

Zupa nie tylko na Wielkanoc.

ŻUr staropolski

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Żur staropolski

Uwielbiam kuchnię staropolską....

Żur na zakwasie

Dodane przez: Jola1977-1977

Żur na zakwasie domowym

Tej zupy nie ma potrzeby nikomu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE