ZEBRA Z COCA COLĄ

4.5 (185 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Szybkie i łatwe w przygotowaniu.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 jajek,
    2,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 405-450,
    1,5 szkl. cukru,
    1 szkl. Coca coli,
    1 szkl. oleju słonecznikowego lub z pestek winogron,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    szczypta soli
    3 łyżki ciemnego kakao,
    1 łyżki mąki pszennej tortowej
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra

Zebra z coca colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić że szczyptą soli na sztywną pianę.
    Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
    Białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać za pomocą rózgi.
    Ciągle mieszając stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem mąkę, a następnie na przemian olej i colę.
    Dokładnie wymieszane ciasto podzielić na dwie części.
    Do jednej dodać kakao, do drugiej
    mąkę, dokładnie wymieszać.
    Ciasto (najlepiej za pomocą łyżki) nakładać na przemian jasne i ciemne do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temp. 180°C ok. 1h. Na 10 min
    przed końcem pieczenia zrobić próbę suchego patyczka.
    Zebrę wyjąć i ostudzić, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować