Zebra z coca colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić że szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać za pomocą rózgi.
Ciągle mieszając stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem mąkę, a następnie na przemian olej i colę.
Dokładnie wymieszane ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej
mąkę, dokładnie wymieszać.
Ciasto (najlepiej za pomocą łyżki) nakładać na przemian jasne i ciemne do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180°C ok. 1h. Na 10 min
przed końcem pieczenia zrobić próbę suchego patyczka.
Zebrę wyjąć i ostudzić, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze