Śląski żur żonaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na kostkach wędzonych i boczku gotuję wywar, dokładam obraną i opłukaną jarzynę,dodajemy majeranek, gotujemy na małym ogniu.czosnek przeciskamy przez praskę i też dodajemy do zupy,Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmarzamy na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, dodajemy do zupy,pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękości ziemniaczków,Całość zalewamy żurkiem i gotujemy jeszcze do 20 min.Jajka gotuję na twardo obieram kroję na połówki i wkładam do żurku , ale już na talerz.
2.Do żurku można dołożyć kiełbasę w kawałku tak jak ja to zrobiłam .
Porady
Żurek jest smaczniejszy na 2 dzień jak to u nas mówią czym starszy tym lepszy.
Komentarze