Śląski żur żonaty

5 (197 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Polecam wam śląski żur żonaty po mojemu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki - 500ml żurku, 1kg ziemniaków, 2 kostki wędzone z kotleta, 20 dkg boczku wędzonego, kiełbasa, 2 jajka, majeranek, czosnek, sól, pieprz,1 marchewka, 1 pietruszka, kawałeczek selera. wegeta do smaku lub kucharek.olej do smarzenia, 1 cebula.
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Śląski żur żonaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na kostkach wędzonych i boczku gotuję wywar, dokładam obraną i opłukaną jarzynę,dodajemy majeranek, gotujemy na małym ogniu.czosnek przeciskamy przez praskę i też dodajemy do zupy,Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmarzamy na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, dodajemy do zupy,pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękości ziemniaczków,Całość zalewamy żurkiem i gotujemy jeszcze do 20 min.Jajka gotuję na twardo obieram kroję na połówki i wkładam do żurku , ale już na talerz.
  • 2. Do żurku można dołożyć kiełbasę w kawałku tak jak ja to zrobiłam .

Porady

Żurek jest smaczniejszy na 2 dzień jak to u nas mówią czym starszy tym lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować