CIASTO Z CUKINII Z KREMEM RICOTTA, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I BAZYLIĄ

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Połączenie ricotty, bazyli i cukinii nadaję temu ciastu bardzo specyficzny smak

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka,
    320g mąki pszennej typ 405 lub 450,
    1szkl.cukru,
    40g kakao,
    120g masła,
    olejek migdałowy (kilka kropli, ciasto powinno mieć tylko delikatny posmak migdałów)
    1 łyżeczka sody,
    2 średnie cukinie (3 szklanki startej cukinii).
    Krem
    2 serki ricotta (każdy po 250g )
    250 ml śmietany 30 %
    1/2 szkl. cukru pudru
    Dodatkowo
    250g borówki amerykańskiej
    kilka listków świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z cukinii z kremem ricotta, borówkami amerykańskimi i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Żółtka utrzeć z cukrem i dodać białka ubite z szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać .
    Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło,olej migdałowy, wymieszać .
    Cukinię zetrzeć na średnich oczkach, lekko odcisnąć, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
    Wszystkie suche składniki przesiać razem i dodać do masy.
    Szybko wymieszać tylko do połączenia składników.
    Ciasto wylać do wyłożonej papierem (tylko spód) tortownicy.
    Piec w temp 180 *C ok.50- 60 min., zrobić próbę suchego patyczka.
    Ciasto wystudzić.
    Krem
    Śmietanę ubić z 1/2 części cukru pudru.
    Serki z miksować z pozostałą częścią cukru, dalej miksując dodać stopniowo ubitą śmietanę.
    Krem wyłożyć na ciasto, poukładać umyte i osuszone borówki, udekorować świeżą bazylią.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cukinia Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować