Żyniaty żur

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wśród przepisów na żur znajdziemy receptury na : żur z flakami,żur z kapuśnicy,żur na maślonce.
Jednak przepis na Żur żyniaty jest najprostszy i najpopularniejszy na Śląsku.POLECAM.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zakwas na Żur:
    1l. przegotowanej letniej wody
    5 kopiastych łyżek mąki żytniej
    1/2 szklanki płatków owsianych
    5 ząbków czosnku
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki lubczyku
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1 płaska łyżeczka soli

    Wywar:
    1kg. kości wędzonych wieprzowych
    2 obrane marchewki
    1 obrana cebula
    2 obrane pietruszki korzeń
    4 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka soli

    W pozostałych rolach:

    2kg ziemniaków
    4 duże cebule
    1kg. kiełbasy zwyczajnej
    500g. boczku wędzonego
    15 jajek ugotowanych na twardo
    sól,pieprz,przyprawa magii do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Zakwas

Żyniaty żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żyniaty Żur 1. Zakwas na żur:
    Wodę mieszamy z mąką w garnku dodajemy posiekany czosnek,liść laurowy,ziele angielskie,lubczyk,majeranek,sól.Dokładnie mieszamy . Garnek przykrywamy bawełnianą ścierką odstawiamy na cztery dni w ciepłe miejsce.
    Gdy zakwas będzie gotowy;
    Do garnka wrzucamy kości wędzone,warzywa,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar na średnim ogniu przez dwie godziny.
    W między czasie ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,przecedzamy,przeciskamy przez praskę.Cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni z dodatkiem łyżki oleju na złoty kolor,dodajemy do ziemniaków,doprawiamy do smaku dokładnie mieszamy.
    Kiełbasę kroimy w talarki.Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki oleju.Wywar przecedzamy.Do wywaru wlewamy zakwas,dodajemy kiełbasę z boczkiem.Żur gotujemy na małym ogniu jeszcze 20minut.Ziemniaki porcjujemy na talerze zalewamy je gorącym żurem .Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować