Wśród przepisów na żur znajdziemy receptury na : żur z flakami,żur z kapuśnicy,żur na maślonce.
Jednak przepis na Żur żyniaty jest najprostszy i najpopularniejszy na Śląsku.POLECAM.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Zakwas na Żur:
1l. przegotowanej letniej wody
5 kopiastych łyżek mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka soli
Wywar:
1kg. kości wędzonych wieprzowych
2 obrane marchewki
1 obrana cebula
2 obrane pietruszki korzeń
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
W pozostałych rolach:
2kg ziemniaków
4 duże cebule
1kg. kiełbasy zwyczajnej
500g. boczku wędzonego
15 jajek ugotowanych na twardo
sól,pieprz,przyprawa magii do smaku
1.Zakwas na żur:
Wodę mieszamy z mąką w garnku dodajemy posiekany czosnek,liść laurowy,ziele angielskie,lubczyk,majeranek,sól.Dokładnie mieszamy . Garnek przykrywamy bawełnianą ścierką odstawiamy na cztery dni w ciepłe miejsce.
Gdy zakwas będzie gotowy;
Do garnka wrzucamy kości wędzone,warzywa,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar na średnim ogniu przez dwie godziny.
W między czasie ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,przecedzamy,przeciskamy przez praskę.Cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni z dodatkiem łyżki oleju na złoty kolor,dodajemy do ziemniaków,doprawiamy do smaku dokładnie mieszamy.
Kiełbasę kroimy w talarki.Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki oleju.Wywar przecedzamy.Do wywaru wlewamy zakwas,dodajemy kiełbasę z boczkiem.Żur gotujemy na małym ogniu jeszcze 20minut.Ziemniaki porcjujemy na talerze zalewamy je gorącym żurem .Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.SMACZNEGO.
Komentarze