Zupa ziemniaczano - szczawiowa z camembert'em

0 (0 ocen)

Zupa jest bardzo pożywna, a dodatek sera camembert nadaje jej ciekawy smak.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
    150 g obranej kalarepy
    150 g szczawiu
    4 ząbki czosnku
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 szklanka wody
    200 g śmietany 12%
    2 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżki masła
    2 łyżki octu
    1 łyżka kminku całego
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka cukru
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

    240 g sera camembert (lekki 12% tłuszczu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Zupa ziemniaczano - szczawiowa z camembert'em - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ziemniaczano - szczawiowa z camembert'em 1. Szczaw wypłukać i wysuszyć. Czosnek posiekać (lub zmiażdżyć). Masło rozpuścić na patelni, wrzucić szczaw, czosnek i kminek - dusić około 5 min, mieszając.
  • Zupa ziemniaczano - szczawiowa z camembert'em 2. Ziemniaki i kalarepę pokroić w jednakowej wielkości kostkę (niezbyt duża), przełożyć do garnka, zalać bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. Po tym czasie dodać podduszony szczaw, ocet, tymianek i cukier. Gotować 2 - 3 min.
  • Zupa ziemniaczano - szczawiowa z camembert'em 3. Wodę, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać, wlać do zupy i ponownie doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Chwilę gotować. Doprawić przyprawą uniwersalną / solą i pieprzem.
    Zupę rozlać do talerzy. Ser pokroić w kostkę, każdą porcję zupy (sugeronanych 8 średnich porcji) obłożyć kawałkami sera.
    Podawać na ciepło (np. z pieczywem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować