Zupa ziemniaczano - szczawiowa z camembert'em - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczaw wypłukać i wysuszyć. Czosnek posiekać (lub zmiażdżyć). Masło rozpuścić na patelni, wrzucić szczaw, czosnek i kminek - dusić około 5 min, mieszając.
2.Ziemniaki i kalarepę pokroić w jednakowej wielkości kostkę (niezbyt duża), przełożyć do garnka, zalać bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. Po tym czasie dodać podduszony szczaw, ocet, tymianek i cukier. Gotować 2 - 3 min.
3.Wodę, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać, wlać do zupy i ponownie doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Chwilę gotować. Doprawić przyprawą uniwersalną / solą i pieprzem.
Zupę rozlać do talerzy. Ser pokroić w kostkę, każdą porcję zupy (sugeronanych 8 średnich porcji) obłożyć kawałkami sera.
Podawać na ciepło (np. z pieczywem).
Komentarze