Jesienna zupa z maślaków

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mocno grzybowa zupa ze świeżych, niezwykle aromatycznych, pachnących lasem maślaków idealnie rozgrzewa w chłodne dni.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750g maślaków
    1 cebula
    1,5l bulionu drobiowego
    125ml śmietany 30%
    3 łyżki masła
    2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    1 łyżka mąki pszennej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienna zupa z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienna zupa z maślaków 1. Maślaki obrać, dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w paseczki.
  • Jesienna zupa z maślaków 2. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać grzyby, wymieszać i dusić około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie dodać bulion drobiowy, doprawić solą, pieprzem i gotować następne 10 minut. Następnie wlać zahartowaną śmietanę, mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody i natkę z pietruszki. Chwilkę gotować na małym ogniu, całość dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Jesienna zupa z maślaków 3. Zupę grzybową podawać z makaronem lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować