Zupa z topinamburu z sałatką

  • wyświetlono: 76 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis zaczerpnięty z książki "Jeść zdrowiej warzywa i owoce" wydanej przez Kuchnie Lidla. Znalazł się on w przepisach Karola Okrasy, którego bardzo lubię i cenię jako kucharza :) Topinambur do tej pory nie gościł w mojej kuchni, więc postanowiłam to warzywo, jak się okazuje, bardzo zdrowe, wypróbować.

karczma biesiada pażdziernik 2018
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

-500 g topinamburu
-300 g podgrzybków mrożonych
-2 ząbki czosnku
-1 por
-1 łyżka suszonego majeranku
-1,5 l przegotowanej wody
-100 ml kwaśnej śmietany 18%
-50 ml oliwy
-2 łyżki oleju rzepakowego
-sól, pieprz do smaku
Sałatka:
-100 g mrożonego zielonego groszku
-100 g pomidorków koktajlowych
-2 szalotki
-1/2 pęczka szczypiorku
-gotowe grzanki
-sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa z topinamburu z sałatką

  • 1. Grzyby bez rozmrażania zalewamy gorącą wodą, tylko tyle by je przykryć i gotujemy 20 minut. Następnie odcedzić, wystudzić, wywar zachować, wyłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.
  • 2. Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół, mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy topinambur przez 25 minut.
  • 3. Odsączone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku podsmażamy na oleju.
  • 4. Białą część pora pokroić na kawałki i wraz z upieczonym topinamburem i grzybami z czosnkiem włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek. Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.
  • 5. Mrożony groszek ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  • 6. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy trochę sałatki i posypujemy grzankami. Smacznego :)

Porady

W oryginalnym przepisie do sałatki został wykorzystany bób, ale ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na mrożony, zielony groszek. Do zupy również wykorzystałam suszony, a nie świeży, majeranek. Mrożone podgrzybki zaś najpierw ugotowałam zamiast od razu smażyć, a wywar wykorzystałam do zupy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Danie obiadowezupyjednogarnkoweZdrowe Jedzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa z zielonej soczewicy

Dodane przez: Bilcia

Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z soczewicy to pyszna, aromatyczna...

Zupa ogórkowa z ryżem

Dodane przez: Klaudia0318

Zupa ogórkowa z ryżem

Pierwszy raz zrobiłam i jadłam...

jarzynowa z klopsikami

Dodane przez: klementynka

Zupa jarzynowa z klopsikami

Nie zawsze mam czas na gotowanie...

ZUPA KREM Z CIECIERZYCY

Dodane przez: duszek

ZUPA KREM Z CIECIERZYCY

Jasno pomarańczowe ziarenka przypominające...

image-1ctor10

Dodane przez: paolineczka

Zupa kartoflanka z zasmażką

Zupa kartoflanka z zasmażką to...

Pikantna zupa krem z dyni

Dodane przez: aleksandra.główka

Pikantna zupa krem z dyni

Wspaniała zupa krem z dyni na ostro....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE