Zupa z soczewicy i ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ta powstaje w mgnieniu oka. Jest smaczna i delikatna. Prosta w przygotowaniu, ale genialna w połączeniu składników. Taki posiłek jest obowiązkowy, zawiera ciecierzycę, którą warto włączyć do swojej diety.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
    0,5 szklanki czerwonej soczewicy
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    0,5 korzenia pietruszki
    1 cebula
    1-2 łyżki przecieru pomidorowego
    Oregano
    Kminek mielony
    Sól, pieprz
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2-3 ziarenka pieprzu
    1-2 liście laurowe
    Oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa Zupa jarzynowa

Zupa z soczewicy i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę obrać.
    W garnku zagotować około półtorej litra wody, dodać pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, sól oraz pieprz i chwilę pogotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie i przełożyć do garnka.
    Następnie dodać soczewicę, a gdy zmięknie dołożyć do garnka ciecierzycę z całą zawartością puszki. Całość przemieszać i gotować 10-15minut.
    Na koniec dodać przecier pomidorowy i zamieszać, zupę doprawić kminkiem, oregano oraz w razie potrzeby solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica czerwona Ciecierzyca Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować